Senaste inläggen

Av Lill Lindbäck - 7 september 2018 08:06

Bäst är att kunna köpa en lägenhet. Lägenheten har man alltid och kan sälja för att skaffa en större ungefär där man vill bo. Det är en planering för framtiden, men också en insats att betala för en villa. Idag är det nästan billigare att äga en villa än att ha en bostadsrätt.

När man är ung vill man oftast resa och ha kul. Börjar man spara pengar på ett konto som bara är till för en lägenhet, då kommer du långt. Några år senare vill man kanske ha något eget. I början är det dyrt, och amortera måsta man, betala av på lån är ändå en investering. Ja, det är mycket pengar, du som är ung är det skillnad för. Den där lägenheten, eller andra lägenheter ska du ha i många år framöver.

Tänk så här; om hyran är på 3800:- (detta är ett cirkapris) och en lika stor lägenhet som du bara betalar hyran för är på 5500:- (detta är ganska billigt, men är beroende på hur stor/liten lägenheten är) det är 1700:- i skillnad. På 12 månader är skillnaden 20.400:- Nu räknar jag kanske lågt, trots det så blir summan om 10 år 204.000:- Samtidigt som du amorterar. Men det viktigaste är att lägenheter brukar gå upp, det beror förstås på hur ekonomin är i landet och i övriga världen, och självklart, hur många lägenheter det byggs. Mellanskillnaden för det du betalade och vad du säljer för kanske blir en skillnad. Detta får du skatta för. Trots det är det en investering.

När man ska låna mycket pengar måste man också visa att man kan spara. Om lägenheten kostar 2.5 miljoner kronor är det ingen som kan betala av, om man inte har två bra löner. Sedan kan man köpa och sälja, glöm inte skatterna då.

Räntor och amorteringar plus bostadsrättens hyra läggs ihop, nej inte ihop, men om man ska tänka på kostnaden för enbart bostaden.

Att välja mellan en bostadsrätt och en hyresrätt är ett val man gör. Går något sönder ringer man kontoret och meddelar, och detta fixas förhoppningsvis. Går spisen sönder och du äger din lägenhet får du köpa och betala själv. Du kan göra om din lägenhet som du vill. Är det större saker som du vill åtgärda måste man alltid prata med föreningen.

Många tycker att det är viktigt att äga en lägenhet, andra vill ha valfriheten. De som äger kan säga att de bor bättre, ja det kan och stämmer säkert. Men jag bodde i en bostadsrätt. Sociala köpte in flera lägenheter i området, tyvärr en i min uppgång. Alla måste ha någonstans att bo. Varför jag skrev tyvärr var för att mannen hade hand om sina barn, men han var psykiskt sjuk. Varje gång jag gick förbi hans dörr, bodde högst upp 3:dje våningen, smällde han med dörren eller brevlådeinkastet.

Var man än bor är det bara tur att få bra grannar. Du kan bo i ett hus och få hemska grannar och detsamma i en lägenhet.

Innan du skaffar en lägenhet, tänk över hur du vill bo. Alla har vi våra drömmar och det är faktiskt aldrig fel att äga en lägenhet. Men det är inte heller fel att bo och hyra en lägenhet.

Lycka till därute!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Böckerna finns på Vulkan och övrig nätbokhandel.

www.lill-lindback.se

ANNONS
Av Lill Lindbäck - 6 september 2018 15:08

Läste i GT/Expressen om en man som jagade pistolbeväpnadebovar, fick eloge från Polisen. Det är fantastiskt. Själv blir jag ilsken när rånare dyker upp. Rånare skrämmer sitt offer och stjäl från någon. Ett mindre företag, en person, eller i våra hem, inbrottstjuvar. Sedan finns det sådana som utför terror för att få sin vilja fram, det är på sätt och vis ett rån. I företag där anställda stjäl. Det finns många exempel. Man pratar om politiker som använder skattepengar för privat bruk. Undra om de får fängelse? Kanske är det skillnad på politiker, bara de går ut och säger; jag visste inte vad jag gjorde. Förlåt, osv. Är det rätt? Hade jag stulit från företaget jag arbetar på blir det - adjö Lill Lindbäck. Tror du att jag får ett nytt jobb?

Nu undrar jag om jag hade vågat som mannen ovan, mannen som jagade pistolbeväpnade män och som sköt mot honom.


En gång skulle jag handla på Pressbyrån nära det stora sjukhuset Sahlgrenska. Detta hände för ett antal år sedan. Pressbyrån finns nära sjukhuset, buss och spårvagnstrafik. Jag var på väg in i affären, men fortfarande ett par meter kvar att gå. Det såg tomt ut i affären. Mer tänkte jag inte på, skulle till jobbet och jobba i tio timmar, men jag tvärnitade när jag hörde en hög röst inifrån. Jag såg ingen först. Men något var fel. Fruktansvärt fel, känslan rusade i min kropp och jag stod kvar för att stirra in. Jag kommer ihåg att det var mörkare ute och upptänt inne i Pressbyrån. Då fick jag se något som gjorde att jag stelnade till totalt. En som jobbade i Pressbyrån gick med uppsträckta händer mot deras inre rum bakom kassan. Bakom honom kom, troligtvis en pistolbeväpnad man, han hade dragit upp en sjal över ansiktet. Varför jag skriver troligtvis, var för att jag såg inte direkt bakom disken där de hanterar varm korv. Den anställdes sätt att gå sa mig att detta var allvarligt.

Genast ringde jag Polisen, samtidigt stoppade jag folk att gå in. När jag ryckte tag i en man som skulle gå in i affären och viskade ganska högt att han inte fick gå in blev mannen irriterad och ryckte till sig armen. Jag väste fram att det var ett rån inne i affären. Polisen blev irriterad på mig och frågade mig en massa frågor, och om jag hade sett om det fanns en utgång på baksidan. Hur skulle jag veta det? Jag hade frusit fast och min puls och hjärtslag slog nog rekord. Ärligt talat, inte vågade jag gå in i mörkret bakom det lilla huset. Nu stoppade jag fler personer som skulle handla. En man kom fram och sa också att han hade sett något från sin bil. Även denna gång blev polisen irriterad på mig. Vad menade de? Skulle jag låta folk gå in i affären? Tänk om det bara fanns en utgång. Är alla ute kan man flytta på sig om den beväpnade mannen skulle springa ut. Inne i affären kan de ha blivit tagna. Så tänkte jag.

Poliserna kom i flera polisbilar. De röt åt mig att flytta på mig. Jag? En tegelvägg? Det var inte det lättaste, men jag flyttade på mig till slut. En polis förhörde mig och sa att en annan polis senare skulle höra av sig.

Jag förstår polismännen/kvinnorna. De får ibland göra snabba insatser och samhället har förändrats ganska mycket, anser jag. Mer våld, mer skjutvapen och mer vapen överhuvudtaget. Inte undra på att de ibland har en viss attityd. En del gillar inte det. Visst finns det maktgalna överallt, men jag känner mig skyddad. Tänk om det inte hade funnits poliser, då hade våra kriminella tagit över gator och torg, delat upp dessa mellan sig. De som plundrar företag hade tömt dessa och tjänat storkovan. Visserligen kan en del göra detta ändå, men jag känner mig ändå skyddad.

Efter den händelsen var jag väldigt uppjagad. Då bör man komma ut i naturen och bara vara. Men också ska man prata av sig. När det händer en del obehagliga saker i ens närhet mår man inte bra. En del blir sjuka, för det blir en svår och stressad tillvaro.

Nog nu om detta. Inlägget blev väldigt långt. Alla har en historia att berätta, en del har ingen, men om man tänker efter finns det ett litet korn av en händelse i livet.

Ha nu en fantastisk dag! Solen lyser i Göteborg, i skuggan är det 23 grader. Igår var det 24. Härlig början på hösten.

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Finns på Vulkan och nätbokhandeln.

www.lill-lindback.se

Glöm inte att njuta av livet trots tråkiga tillfällen i livet.

 

ANNONS
Av Lill Lindbäck - 5 september 2018 09:51

Jag börjar alltid min morgon med att göra i ordning frukost, sedan sätter jag mig framför datorn. Detta görs varje morgon, det vill säga, om jag är ensam hemma och inte har jobbat. Har jag jobbat, sätter jag mig en stund framför datorn för att varva ned, sedan hägrar sängen och där löser jag korsord någon halvtimma. Idag blev min morgon lite sen. När jag väl somnade sov jag tungt, vaknade av att det regnade ute och att min man gick till jobbet. Somnade om som en gris. Varför en gris? Jo, jag har ont ända ner i bröstet. Antagligen har jag snarkat.

Videosnuttarna jag såg var på ett barn som tjatade på sin mamma om kakao. Till slut bestämde hon sig för att gå den hårda vägen. Sonen fick en sked med oboy, kan tänka mig att han är i 3-årsåldern. Han gapade stort och fick i sig chockladen. Jag har läst att det tydligen är svårt att få tag på oboy. Kanske mamman tröttnade på sin sons tjat, eller så sparade hon oboyen för att ha lite senare.

Pojkens ögon förändrades, han visste inte vad han skulle göra, men försökte att svälja det där torra pulvret han fick och det gjorde han, men lite kom upp genom näsan som ett brunt dammoln. Och så nös han, återigen ett brunt dammoln. Sedan sprang han gråtandes därifrån. Historien förtäljer inte om han slutade med att tjata om oboy, men jag är säker på det. Det kan ha gott så långt att han inte vill se åt oboyen mer.

Nästa klipp var en viralsuccé i USA. Folk går ut ur sina bilar och dansar fräcka danser, någon filmar och lägger ut detta. Men, när man är ute i trafiken kan det bli rent livsfarligt. Jag fick se i just denna ihopsatta video med flera olika sätt att dansa med olika personer, polisen stannade en sådan bil, den körde på en hårt trafikerat väg, en person filmade detta från en annan bil. I den högra filen gick det väldigt långsamt, längre fram såg man varför. Det var en bil som körde efter kanten på vägen där en tjej dansade. På en sådan väg kan folk krocka och förolyckas. En civilpolisbil stannade dem.

Detta med videosnuttar, de förgyller ibland vardagen med ett gott skratt, eller annat.

Nu ska jag börja skriva mina manus i några timmar. Jag tog fram min musplatta, den används när jag är i full fart. Då kom minnen till mig, minnen från New York. Det är nog en av de härligaste storstäder jag vet. Jag älskar London för historians skull. New York är mäktigt och jag har sett så mycket från den staden, dessutom varit där tre gånger. Jag har också varit i Bangkok, den staden är helt tokig. Underbar. Men tokig. Trafiken är från hell. Berlin. Paris. För att inte tala om vackra Stockholm. Belgrad är mysigt. Köpenhamn likaså. Oslo är vacker. När jag var yngre tyckte jag om att åka söderut, sol och bad, men alltid sevärdheter. När jag började bli lite äldre tyckte jag det var mycket roligare med storstäder och mycket mer sevärdheter. Det är alltid skönt med ett bad, det kan jag inte komma ifrån. Värmen också.

Här nedan ser du Bangkok by bike. Ägaren heter Arne och är från Borås. Vi cyklade. Det är ett minne från livet. Vi cyklade inte inne i gröten som vi såg andra gjorde. Den här cykelturen gick över träskområde inne i Bangkok, det fanns breda betongtrottoarer eller cykelvägar, mopeder körde där också. Vi såg mycket på den cykelturen, i stället för att kolla var alla bilar var runt en. Däremot såg vi att bilarna tog det lugnt när folk cyklade.

Ha det nu så gott därute.

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Böckerna finns att köpa på Vulkan och övriga nätbokhandeln.

www.lill-lindback.se

 

Av Lill Lindbäck - 4 september 2018 08:30

Det är skrämmande hur vissa länder tillåter att folk åker flera på en motorcykel. En mamma och två barn satt på den. I filmen ser man en vit bil i vänstra körfältet köra tätt intill bilen i filen jämte. Då ser man varför bilisten kör så, den personen kör om en motorcykel på sin vänstra sida. Jag är van att motorcyklister kör på vilken sida de vill. I Thailand kör alla som de vill. Från vilket land videon är ifrån vet jag inte. 

Ytterligare en motorcykel kommer på den sitter en mamma med två barn, kvinnan körde rätt in i den framförvarande motorcykeln varpå mamman och ena barnet flyger av medan en femåring sitter ensam kvar och håller i sig. Nu vet jag inte hur långt motorcykeln kom innan den körde upp mot en väggren och barnet kastas av.

Alla hade klarat sig. Tänk nu om någon av dessa tre hade slagit i huvudet. Utan hjälm kan det bli katastrofala hjärnskador.

Nog med det. Jag kom hem nu på morgonen efter nattjobbet och såg att grannen har köpt en Golden Retreiver, tror jag, det såg så ut på färgen. Den är valp och väldigt söt, lufsig. Men nu undrar jag om de ska släppa ut den här hunden också, deras lilla har fått göra. Den springer tidigt på morgonen eller sent på kvällen själv. Då skiter den där det passar. Sist såg jag hundskit var utanför min brevlåda. Nu är skiten nedtrampad, antingen jag eller en förbigående. Hur kul är det att få hundskit under skorna och gå in i hemmet med. Samma lilla hund har varit inne hos min granne, de bor närmast dessa som har hunden, och även jag har fått besök i min trädgård.

Nu är det nog med klagomål och det är dags för att sova.

Här nedan är det en bild från Thailand. Sådana syner som denna är inte ovanligt, men det kan även sitta två barn med. Ingen har då hjälm. Ja, jag måste förstås beskriva elledningarna. Ett virrvarr av ledningar, hur klarar elektrikern av det här. Det vill säga om de har utbildning på vad de gör. Här hemma har elektrikerna hjälm, specialskor och kläder, i Thailand har de sandaler och egna kläder - utan hjälm dessutom.

Ha en härlig dag idag.

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

www.lill-lindback.se

 

Av Lill Lindbäck - 3 september 2018 11:46

Har jobbat eget pass samt varit inne för en sjuk kollega. Nu jobbar jag bara 1 natt i stället för 3. En tidigare kollega, pensionär, kunde ta mina resterande 2 nätter, dessa fick jag bytt och han jobbar för mig. När jag vaknar i morgon är jag ledig till nästa helg, alltså inte den som kommer, utan nästa igen. Jag har blivit långledig för byte av 2 nätter plus 2 nätters semester. Härligt.

Nu får jag  mer tid över i hem, trädgård och skrivandet. Förr kunde jag skriva som en besatt under en timma för att sedan fixa mat och gå till jobbet. Nu orkar jag inte längre, för när man sitter i full fart och skriver är kreativiteten väldigt hög. Det är svårt att stänga av tankar och ord, likaväl som händelser när man skriver.

Det är som ett svårt mattetal, du har jobbat hårt för att förstå talet och aha-känslan kommer, men du vet att du behöver lite mer tid till att lösa det svåra talet, då ska du klippa av och åka iväg. Sedan kommer du inte ihåg det som kändes bra, eller bättre.

Nu ska jag fixa i trädgården och lite inomhus, ta en snabb promenad för att senare duscha.

I min agenda, och när jag vaknar i morgon efter nattpasset, ska jag sätta mig ner och börja skriva. Först blir det del 2 från Tårarnas doft. Del 2 kommer att heta som jag beskrivit tidigare Frihetens vind. Senare ska jag läsa om Tårarnas doft, för nu ser jag lättare felen, eftersom den har fått vila ett tag. Sedan ska manuset skickas till olika bokförlag, men inte förrän efter bokmässan. Nu har alla som mest att göra.

Men ... ja, jag har en science fiction, flera faktiskt, som jag har sparat i datorn. Den jag tänker på ska jag skriva också på. Ibland är jag så inne i en historia att jag behöver vila hjärnan. Även den här ska skickas in, men inte till gängse bokförlag, utan till science fiction.

Bara för det börjar hjärnan arbeta med vad som händer i det manuset. Tusan också. Nu är jag på g och jag har inte tid just nu.

Ha det gott därute!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Finns på Vulkan och övrig nätbokhandel.

www.lill-lindback.se

Omslaget är tänkt till boken om att sniglarna ska ta över världen. Snigeltransformationen. Men det är inget spännande namn. Vi får se vad som kommer. Arbetar med detta manus.

 

Här kommer Tårarnas doft. Nästan klar.

 

Här är del 2. Frihetens vind. Arbetar med detta manus.

 


Av Lill Lindbäck - 1 september 2018 15:18

I stället fick jag arbeta med att byta nätter till andra. Hade verkligen ingen lust, men min fina kollega ställer alltid upp. Men, hur tänker jag då, jo, jag kan tjäna på detta. Inte ekonomiskt mer än obekvämt för helgen, jag kan få lite mer långledighet om jag får tag i en vikarie som kan jobba för mig. Byta nätter kallas det, och sedan en kompledighet, vilket innebär att jag blir ledig hela vecka, plus två nätter till nästa vecka. Då blir jag ledig till nästkommande helg. Jag hinner att fixa i hemmet, i trädgården, men framför allt att skriva. Jag nästan hoppar i min stol av glädje. Under vår och sommar orkar jag nästan inte skriva. Att ha en hobby är fantastiskt, men att inte ha tid att arbeta med det är lite tråkigt.

Nåja, slutskrivit om detta. Ett vackert foto på en fin blomma ska jag kanske kunna visa dig. Det är början på hösten.

Ha en underbar lördag, jag ska som sagt eventullt jobba även i natt. Det blev ingen blomma. Jag råkade se regnbågsfotot. Häromdagen när jag var ute och åkte såg jag varifrån regnbågen startade. Så vackert, detta är ett foto från nästan samma ställe som jag såg.

Ha en fantastisk dag!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Finns på Vulkan och övrig nätbokhandel. Läs vidare på:

www.lill-lindback.se

 

Av Lill Lindbäck - 31 augusti 2018 08:27

Kroppen är ett fantastiskt verktyg, eller om man har otur, värktyg. En del får, tyvärr, autoimmuna sjukdomar som kan ge ett helvete, därav namnet värktyg.

Är du lat, som jag är ibland? Vila och inte stressa, det är skönt, kroppen behöver detta då och då. Men att sällan röra sig och kanske äta gott, slänga i sig chips i soffan var och varannan dag, det är inte bra. Kroppen är född till att röra sig. Du måste ha känt själv när du har haft en latarperiod att kroppen inte vill det du vill. Hjärnan blir också lat och orkar inte. Det tar tid att få tillbaka orken.

När man rör sig får hela kroppen syre, hjärnan mår bra, när hjärnan mår bra mår man själv bra. Psyket stärks av motion. Nu pratar jag inte om dem som springer varje dag i veckan, som tränar på gym kanske fem gånger i veckan, utan vanliga motionärer. Kroppen är inte gjord av för mycket lättja.

Visst är det skönt att ha på sig mjuksittande kläder och hasa sig ned i den härliga ,underbara fåtöljen och bara få vara. Självklart med något gott jämte sig. Lycka.

När man känner sig piggare i kropp och sinne kommer tankar över en. Vi har med oss olika resurser i livet. Jag har alltid haft fantasin till hjälp. Den har burit mig som en vind, en storm och den ger mig lycka.

Jag letade bland annat efter ett foto, vissa foton som jag tar och blir lyckade sparas i en mapp som heter bokomslag. Igår visade jag upp den. Jag ville bara berätta att när man är lite piggare kommer saker till en och bilden gav mig mer.

Som du ser ligger en vit fjäder på en grön härlig mossa. Fjädrarna använde jag till en bok som heter Hämndens Änglar. Det här fotot sparade jag och tänkte att jag kunde kanske ha till en annan bok.

Plötsligt kommer en röst till mig, "lyft på fjädern", viskar någon. "Lyft den", rösten vibrerar av lockelse och kvinnan lyfter på den vackra fjädern. Under finns en snigel. Med gula ögon hypnotiserar den kvinnan, och så vidare. Jag har skrivit en science fiction, mer som en längre novell. Jag hade tänkt fortsätta, men hade då annat att skriva om. Tiden räcker aldrig till. Trädgårdsarbetet börjar lugna ner sig. Finns att göra, finna alltid att göra något. Nu när jag arbetar som mest orkar jag inte hålla på så mycket. Jag såg på bilden, då klickade det i hjärnan av olika händelser och personer pratade med varandra. Nu till hösten ska jag fortsätta med den och då parallellt med nästa bok som kommer att bli del 2 till Tårarnas doft.

Den här bilden visade jag igår. Varför jag visade den idag igen beror på att det finns så mycket i livet att göra. Många har tråkigt, det hade jag i min ungdom. Jag förstod inte då vad jag kunde utveckla med min fantasi. Detta att skriva kom till mig när jag var i 45 års ålder, men då hann jag inte. Några år därefter kom det. Vi vet aldrig vad som finns, under fjädern, lite skämtsamt skrivet, vi vet aldrig vad som finns bakom nästa stängda dörr. Det är så livet är, att våga lite, att kanske utbilda sig i något man inte tror sig kunna. Nu pratar jag bara om en vanlig kurs. Att våga. Alla kan inte älska allt, men någon bit av tårtan kanske är god.

Ha det gott därute!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Finns på Vulkan, och övriga nätbokhandeln.

Se vidare på www.lill-lindback.se

 

Av Lill Lindbäck - 30 augusti 2018 07:56

Nu börjar det bli tröttsamt. Jag har alltså sovit alldeles för lite. Mitt fel. Dessutom har jag arbetat mina 3 nätter och har nu gått av. Jippii! Ledig fredag, lördag och söndag. Det är toppen - givetvis. Så är det, när man jämnt är ledig uppskattas inte alltid ledigheten lika mycket som när man jobbar. Idag ska jag upp tidigt igen, ska uträtta ett tidsbestämt ärende, men är snart hemma igen. Skönt. Har egentligen ingen större lust att göra något när jag har gått av mitt arbetspass, det är som lillfredag för mig.

Men, att jobba natten har lite fördelar. Mer ledigt, för jag arbetar inte heltid, dessutom ser jag morgonen två gånger. På tidiga morgontimmar på jobbet, sedan hem för att sova när alla andra gör sig klara till en arbetsdag, sedan vaknar jag hemma och då är det morgon för mig igen. Härligt på sätt och vis. Det dåliga är att jag ofta är trött och lite snurrig, dessutom tappar jag ord när jag jobbar. Orden kommer tillbaka när jag är långledig, så det är lite slitsamt.

Nu ska jag strax lägga mig. Mitt kreativitet börjar bli ett hinder, nej förresten, inte alls. Det är så att jag har mängder av samtal som måste skrivas upp eller ned i datorn innan jag glömmer det. När kreativiteten är igång bör jag också vara igång, men jag hinner inte. I morgon är det en ny dag, kanske jag hinner lite senare idag att skriva ner lite av mina idéer som kommit till mig.

Ha nu en fantastisk dag!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Finns på Vulkan och övriga nätbokhandeln.

Läs vidare på: www.lill-lindback.se

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lill-lindback med Blogkeen
Följ lill-lindback med Bloglovin'

Lill Lindbäck

Lill Lindbäck


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se