Direktlänk till inlägg 7 september 2018

Att äga en lägenhet, eller inte

Av Lill Lindbäck - Fredag 7 sept 08:06

Bäst är att kunna köpa en lägenhet. Lägenheten har man alltid och kan sälja för att skaffa en större ungefär där man vill bo. Det är en planering för framtiden, men också en insats att betala för en villa. Idag är det nästan billigare att äga en villa än att ha en bostadsrätt.

När man är ung vill man oftast resa och ha kul. Börjar man spara pengar på ett konto som bara är till för en lägenhet, då kommer du långt. Några år senare vill man kanske ha något eget. I början är det dyrt, och amortera måsta man, betala av på lån är ändå en investering. Ja, det är mycket pengar, du som är ung är det skillnad för. Den där lägenheten, eller andra lägenheter ska du ha i många år framöver.

Tänk så här; om hyran är på 3800:- (detta är ett cirkapris) och en lika stor lägenhet som du bara betalar hyran för är på 5500:- (detta är ganska billigt, men är beroende på hur stor/liten lägenheten är) det är 1700:- i skillnad. På 12 månader är skillnaden 20.400:- Nu räknar jag kanske lågt, trots det så blir summan om 10 år 204.000:- Samtidigt som du amorterar. Men det viktigaste är att lägenheter brukar gå upp, det beror förstås på hur ekonomin är i landet och i övriga världen, och självklart, hur många lägenheter det byggs. Mellanskillnaden för det du betalade och vad du säljer för kanske blir en skillnad. Detta får du skatta för. Trots det är det en investering.

När man ska låna mycket pengar måste man också visa att man kan spara. Om lägenheten kostar 2.5 miljoner kronor är det ingen som kan betala av, om man inte har två bra löner. Sedan kan man köpa och sälja, glöm inte skatterna då.

Räntor och amorteringar plus bostadsrättens hyra läggs ihop, nej inte ihop, men om man ska tänka på kostnaden för enbart bostaden.

Att välja mellan en bostadsrätt och en hyresrätt är ett val man gör. Går något sönder ringer man kontoret och meddelar, och detta fixas förhoppningsvis. Går spisen sönder och du äger din lägenhet får du köpa och betala själv. Du kan göra om din lägenhet som du vill. Är det större saker som du vill åtgärda måste man alltid prata med föreningen.

Många tycker att det är viktigt att äga en lägenhet, andra vill ha valfriheten. De som äger kan säga att de bor bättre, ja det kan och stämmer säkert. Men jag bodde i en bostadsrätt. Sociala köpte in flera lägenheter i området, tyvärr en i min uppgång. Alla måste ha någonstans att bo. Varför jag skrev tyvärr var för att mannen hade hand om sina barn, men han var psykiskt sjuk. Varje gång jag gick förbi hans dörr, bodde högst upp 3:dje våningen, smällde han med dörren eller brevlådeinkastet.

Var man än bor är det bara tur att få bra grannar. Du kan bo i ett hus och få hemska grannar och detsamma i en lägenhet.

Innan du skaffar en lägenhet, tänk över hur du vill bo. Alla har vi våra drömmar och det är faktiskt aldrig fel att äga en lägenhet. Men det är inte heller fel att bo och hyra en lägenhet.

Lycka till därute!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Böckerna finns på Vulkan och övrig nätbokhandel.

www.lill-lindback.se

 
ANNONS
 
Ingen bild

Krister

Fredag 7 sept 09:32

Hej Lill. Den som står i skuld är aldrig fri, frihetbegreppet är nog snarare en filosofisk och socioekonomisk fråga.

Lill Lindbäck

Lördag 8 sept 10:31

Ja, det stämmer. Man kan vara fri utan pengar. En skogspromenad. Lyssna på fåglarnas värld. Så länge man har möjlighet att göra enkla saker i vardagen. Den ekonomiska frågan är pengar till att resa med, om man vill. Jag träffade en rullstolsburen ung man en gång, han kände sig fri att göra vad han ville. Det har nog mycket med inställningen till livet. Ibland blir man låst av olika orsaker, man är en fri person, men ändå inte. Man är sjuk själv, ett barn är sjukt och så vidare.
Ha en trevlig dag!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lill Lindbäck - Måndag 10 dec 07:49

Och vart tog tiden vägen. Dagarna går fort. Det känns som om julen är långt därframme. Tiden går alldeles för fort. Igår kväll när jag åkte till jobbet hade det fryst på. På backen här hemma slirade bilen till. Inget märkvärdigt, precis som det bruka...

Av Lill Lindbäck - Fredag 7 dec 10:27

Vinterbelysning är vackert. Det lyser upp i mörkret. Förra året hade jag belysning vid garaget och nedför trapporna runt en stor buske fortsatte nedför trapporna och runt hörnet där även belysningen hängde i buskar. Det var inte nattsvart, det var va...

Av Lill Lindbäck - Torsdag 6 dec 09:50

Idag har jag en ledig dag på schemat. Ska jobba helgen. Igår gick jag upp tidigt för att åka på ett möte, men jag tänkte mig för och ringde in till jobbet. Mötet var inställt, de skulle ha ett möte, men inget jag behövde gå på. Flera var sjuka. Tur...

Av Lill Lindbäck - Onsdag 5 dec 07:20

För dig kanske det är godmorgon, för mig är det strax godnatt. Vem säger att det inte händer saker på ett äldreboende. Igår, tidig, kväll satte en kvinna eld på ett täcke. Mest för att få komma ut och röka när det passar. Tyvärr är det så att den h...

Av Lill Lindbäck - Tisdag 4 dec 17:11

Varför har vi egentligen så bråttom i trafiken? Varför måste vi före alla andra? Jag tycker att trafiken blir allt värre. Folk kör om på sidorna där man absolut inte ska köra om. Vi ligger för nära till nästa bil i full fart. Blir det häftiga inbro...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lill-lindback med Blogkeen
Följ lill-lindback med Bloglovin'

Lill Lindbäck

Lill Lindbäck


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se