Direktlänk till inlägg 7 september 2018

Att äga en lägenhet, eller inte

Av Lill Lindbäck - 7 september 2018 08:06

Bäst är att kunna köpa en lägenhet. Lägenheten har man alltid och kan sälja för att skaffa en större ungefär där man vill bo. Det är en planering för framtiden, men också en insats att betala för en villa. Idag är det nästan billigare att äga en villa än att ha en bostadsrätt.

När man är ung vill man oftast resa och ha kul. Börjar man spara pengar på ett konto som bara är till för en lägenhet, då kommer du långt. Några år senare vill man kanske ha något eget. I början är det dyrt, och amortera måsta man, betala av på lån är ändå en investering. Ja, det är mycket pengar, du som är ung är det skillnad för. Den där lägenheten, eller andra lägenheter ska du ha i många år framöver.

Tänk så här; om hyran är på 3800:- (detta är ett cirkapris) och en lika stor lägenhet som du bara betalar hyran för är på 5500:- (detta är ganska billigt, men är beroende på hur stor/liten lägenheten är) det är 1700:- i skillnad. På 12 månader är skillnaden 20.400:- Nu räknar jag kanske lågt, trots det så blir summan om 10 år 204.000:- Samtidigt som du amorterar. Men det viktigaste är att lägenheter brukar gå upp, det beror förstås på hur ekonomin är i landet och i övriga världen, och självklart, hur många lägenheter det byggs. Mellanskillnaden för det du betalade och vad du säljer för kanske blir en skillnad. Detta får du skatta för. Trots det är det en investering.

När man ska låna mycket pengar måste man också visa att man kan spara. Om lägenheten kostar 2.5 miljoner kronor är det ingen som kan betala av, om man inte har två bra löner. Sedan kan man köpa och sälja, glöm inte skatterna då.

Räntor och amorteringar plus bostadsrättens hyra läggs ihop, nej inte ihop, men om man ska tänka på kostnaden för enbart bostaden.

Att välja mellan en bostadsrätt och en hyresrätt är ett val man gör. Går något sönder ringer man kontoret och meddelar, och detta fixas förhoppningsvis. Går spisen sönder och du äger din lägenhet får du köpa och betala själv. Du kan göra om din lägenhet som du vill. Är det större saker som du vill åtgärda måste man alltid prata med föreningen.

Många tycker att det är viktigt att äga en lägenhet, andra vill ha valfriheten. De som äger kan säga att de bor bättre, ja det kan och stämmer säkert. Men jag bodde i en bostadsrätt. Sociala köpte in flera lägenheter i området, tyvärr en i min uppgång. Alla måste ha någonstans att bo. Varför jag skrev tyvärr var för att mannen hade hand om sina barn, men han var psykiskt sjuk. Varje gång jag gick förbi hans dörr, bodde högst upp 3:dje våningen, smällde han med dörren eller brevlådeinkastet.

Var man än bor är det bara tur att få bra grannar. Du kan bo i ett hus och få hemska grannar och detsamma i en lägenhet.

Innan du skaffar en lägenhet, tänk över hur du vill bo. Alla har vi våra drömmar och det är faktiskt aldrig fel att äga en lägenhet. Men det är inte heller fel att bo och hyra en lägenhet.

Lycka till därute!

Lill Lindbäck, undersköterska och deltidsförfattare inom genren thriller och thriller medialt.

Böckerna finns på Vulkan och övrig nätbokhandel.

www.lill-lindback.se

 
ANNONS
 
Ingen bild

Krister

7 september 2018 09:32

Hej Lill. Den som står i skuld är aldrig fri, frihetbegreppet är nog snarare en filosofisk och socioekonomisk fråga.

Lill Lindbäck

8 september 2018 10:31

Ja, det stämmer. Man kan vara fri utan pengar. En skogspromenad. Lyssna på fåglarnas värld. Så länge man har möjlighet att göra enkla saker i vardagen. Den ekonomiska frågan är pengar till att resa med, om man vill. Jag träffade en rullstolsburen ung man en gång, han kände sig fri att göra vad han ville. Det har nog mycket med inställningen till livet. Ibland blir man låst av olika orsaker, man är en fri person, men ändå inte. Man är sjuk själv, ett barn är sjukt och så vidare.
Ha en trevlig dag!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lill Lindbäck - Tisdag 19 feb 15:49


Det är mycket nu om IS. Jag läser i tidningarna om kvinnor som åker och träffar sina män, eller har träffat dem via nätet. Romantiserar dessa kvinnor om hur livet ska bli bland bombregn och beskjutningar? Hur tänkte de där?  Vill man verkligen åka di...

Av Lill Lindbäck - Måndag 18 feb 11:26

Igår morse, jag måste ha slagit mig när jag gick upp, då startade dagen med en långpromenad. Obs, innan frukost. Jag gick i en timma och en kvart. Idag ser jag att vädret blir bättre. Solen tittar fram. Igår morse gick jag förbi min granne som var ut...

Av Lill Lindbäck - Lördag 16 feb 09:02

Plötsligt blev det väldigt ljust i vardagsrummet. Ögonen tårades av ljuset. Solen gick upp över horisonten. Efter några tråkiga gråa dagar kom solen fram på en blå himmel. Jag tänker ta en skön promenad. Sedan blir det som vanligt lite pyssel i hemme...

Av Lill Lindbäck - Fredag 15 feb 09:06

Så kom den efterlängtade fredagen. Härligt. Har inte den här veckan gått fort? Själv jobbade jag 3 nätter, åkte hem på morgonen igår och skulle tillbaka till jobbet kl 13:30 för 3 timmars kurs/möte. Först hade jag tänkt sova på jobbet, men kom på att...

Av Lill Lindbäck - Tisdag 12 feb 15:07

Någon enstaka gång tittar jag på trissvinnare via nätet. Jag gläds verkligen åt dem som får lite extra. Det minsta har jag för mig är 50.000:-. Denna gång blev det 500.000:- till dagens trissvinnare, en ung man, 28 år, med sin lilla familj. Planerna ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lill-lindback med Blogkeen
Följ lill-lindback med Bloglovin'

Lill Lindbäck

Lill Lindbäck


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se